 10 tips om de balans in gezond eten te vinden (i.p.v. levenslang diëten)

Haal het beste uit jezelf

 10 tips om de balans in gezond eten te vinden (i.p.v. levenslang diëten)

zoetermeer

10 tips om de balans in gezond eten te vinden (i.p.v. levenslang diëten)

Haal het beste uit jezelf!

 

Het klinkt zo makkelijk, gezond eten, maar het kan best lastig zijn. Ik krijg zo vaak de vraag: ‘hoe houd jij dat vol, altijd gezond eten??’ Nou het antwoord is: ik eet niet altijd gezond! Natuurlijk is de basis (80%) gezond, maar daar buiten (20%) eet ik waar ik zin in heb, ook als dat ongezond is. Omdat dit voor velen een struggle is wil ik graag met jullie mijn manier van leven delen.

1 Vereenvoudigen

Uiteraard help ik jou graag door een aangepast voeding schema te maken en wanneer we na een aantal weken of maanden jou persoonlijk lichaamsbalans hebben ontdekt blijkt het allemaal toch makkelijker dan je op voorhand dacht. Het is belangrijk om je lichaam te leren kennen zodat je weet waar het op reageert en waar niet. Voor de één betekent dit weinig koolhydraten en voor de ander juist iets meer.

2 Kleine stapjes

Stel een realistische doelstelling voor jezelf. Alles in één keer omgooien zorgt ervoor dat je het niet lang zal volhouden en stiekem gaat smokkelen. Ook hiermee houd ik rekening wanneer ik een voedingsschema samenstel. Belangrijk om langzaam naar het eindresultaat toe te werken zodat je jouw lichaam de tijd geeft om aan de verandering te wennen.

3 Motivatie

Veel mensen denken dat gezond eten ‘alles of niets’ is. Maar eigenlijk is de basis van gezond eten de juiste balans vinden. Die balans is precies de juiste hoeveelheid voeding die jouw lichaam nodig heeft. Na een maaltijd voel je je voldaan en niet vol.

Het doel van een gezonde levensstijl is een eetpatroon te ontwikkelen die je je hele leven vol kan houden. Voor de meeste van ons betekent dit dat wij met name heel veel minder moeten eten! En dan vooral minder ongezonde shit! (lees: suiker, verzadigde vetten, etc.) en juist meer groenten en fruit. Wanneer je gaat zien dat het resultaat oplevert dan komt de motivatie om vol te houden vanzelf.

4 Balans

Je mag best een keer een muffin en een kop Starbucks koffie nemen in de ochtend, maar eet dan geen donuts tijdens de lunch en hamburgers in de avond. Eet je een keer 100 calorieën aan chocola in de ochtend, eet dan 100 calorieën minder in de avond en verder gezonde maaltijden gedurende de dag. Denk niet: ‘ik heb gefaald, deze dag is toch al verpest, dus ik kan best nóg wat slechts nemen’. Balance is the key…

5 ‘Ik ga dit nooit meer eten’

Bepaalde producten verbieden terwijl je er heel erg dol op bent werkt niet. Waarschijnlijk zal je dan alleen nog maar aan dat product denken. Hou je erg van zoet, zout of ongezonde voeding? Begin dan met het verkleinen van die porties, en op den duur het verminderen van het aantal keer dat je die producten eet. Als je gezond eet en één keer in de week een hamburger eet, is dat prima. Als je langzaam je ongezonde gewoontes verandert zal je ook minder de behoefte naar ongezonde versnaperingen hebben.

6 Geniet

Geniet van wat je wel eet. Proef de verschillende smaken. Relax. Neem een hap en proef goed wat je aan het eten bent. Hierdoor krijg je veel meer voldoening uit het eten. Voor de tv eten is natuurlijk geen aanrader… Wanneer ik een voeding schema maak zegt men heel vaak; Mag ik dan geen chocolade, patat, mayo of snoepgoed meer? Mijn tip is om na te denken over wat je nog allemaal wel mag. Het koken of grillen van mijn groente doe ik zonder zout. Ik heb dit weten te waarderen doordat ik nu de smaak van de groentes kan waarderen. Heb nooit geweten dat courgette zo’n heerlijke zoete bite heeft. Vaak maken we alles klaar met kruiden waardoor de echte smaak van de groentes verloren gaat.

7 Hoe eet ik?

Luister goed naar je lichaam. Heb je echt trek of toch dorst? Stop met eten voordat je vol zit. Het duurt enkele minuten voordat onze hersenen laten weten dat we vol zitten.

8 Metabolisme boost

Start je metaboslime in de ochtend met een gezond ontbijt. Eet meerdere verschillende kleine en gezonde maaltijden gedurende de dag. Hierdoor hou je het energiepijl en metabolisme op gang.

9 Ontdekken

Gebruik één van je recepten die jij zelf heel erg lekker vindt of juist heel erg makkelijk vindt om te maken. Voeg hier elke keer nieuwe verse ingrediënten aan toe, die je nog niet eerder in het recept hebt gebruikt. Hierdoor maak je jouw eigen favoriete recept gezonder en creëer je meer variatie. Ik heb genoeg recepten in de jaren verzameld. Deze stuur ik mijn klanten met plezier toe.

10 Conclusie

Koop vanaf nu geen kant en klare maaltijden meer. Geen kruidenzakjes of blikken soep. Maak je eigen eten, neem een gebalanceerd dieet, eet alle kleuren van de regenboog, begrijp wat je eet, neem een ontbijt, lees de etiketten, drink veel water, wees actief en slaap goed. Ik help je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *